TINERII DIN ZIUA DE AZI

Stateam linistita si-mi vedeam de treaba cand aud in spatele meu o doamna, parca o si vad clatinand dispretuitor din cap, exclamand defaimator:

“Tinerii din ziua de azi..”

Nu stiu ce june a deranjat sensibilitatiile doamnei, dar sunt de-a dreptul iritata de cliseu.
Generatia noastra este judecata aspru. Internetul, televizorul, chiar si presa ar fi cauzele unui declin cultural in randul tinerilor, lucru perceput ca mama tuturor relelor.
Generalizarea este daunatoare si, intr-o mare masura, falsa pentru ca mass-media si lumea virtuala reprezinta o alta forma a expresiei, un efect al evolutiei datorat vitezei in care suntem nevoiti sa ne miscam in spatiu si timp.
Problema reala a generatiei de astazi o reprezinta, nu atat lipsa culturii, ma refer la cultura in sensul detinerii unui nivel ridicat de cunostiinte variate, cat renuntarea fata de propria constiinta si fata de societate la moralitate si integritate.
Tinerii sunt, pe buna dreptate, descumpaniti, cand societatea elogiaza banul si relatiile, iar integritatea, munca si constinciozitatea servesc drept calauza pentru naivi sau neadaptatii social. Cand lupta pentru supravietuire si pentru dobandirea unui statut convenabil devine prioritara si cand exemplul de reusita al generatiilor adulte au la temelie o conduita lipsita de moralitate si bun-simt, generatia tanara se formeaza dupa chipul si asemanarea formatorilor.
De aceea, responsabilitatea inocularii unei conduite morale o detin cei care arunca cu pietre in tanara generatie.
Concluzia, care deriva din reflectiile mele interioare, este ca doamna in chestiune si, extrapoland, generatia adulta trebuie sa accepte si sa suporte consecintele starii de fapt, iar lipsa de consideratie ar trebui aplicata propriei generatii si directionata, in mai mica masura, catre tinerii din ziua de azi.

This entry was posted in Reflectii. Bookmark the permalink.